Szalagos fánk

Szalagos fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 70 dkg finomliszt
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl rum
  • 4-4,5 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 narancs héja reszelve
  • a tálaláshoz: lekvár
  • 70 dkg finomliszt
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl rum
  • 4-4,5 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs héja reszelve
  • lekvár

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle, a maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk (körülbelül 30 db fánk lesz belőle). Letakarva fél órán át keresztül pihentetjük őket.

Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. (Kis lángon süssük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.) Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!