Szalagos fánk

Szalagos fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 dkg só
  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg langyos, olvasztott vaj
  • 6 tojássárgája
  • 5,5 dl tej
  • 3 cl rum
  • a sütéshez:
  • 5 dl étolaj
  • 1 dkg
  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg langyos, olvasztott vaj
  • 6 db tojássárgája
  • 5,5 dl tej
  • 3 cl rum
  • 5 dl étolaj

Elkészítés:

Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk.

A többi porcukorral, vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, rumot, liszteket, apránként az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk. Pici liszttel megszórjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük.

Egy lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, és úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne túl forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át.

Papírtörlőre szedjük, majd vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!