Szalagos fánk

Szalagos fánk
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 25-30 db fánkhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • csipet só
  • a sütéshez:
  • olaj
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • csipet
  • olaj

Elkészítés:

Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, az olvasztott margarinnal és a rummal. Ezután hozzákeverjük a maradék langyos tejet is, majd beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd rákanalazzuk a sóval összekevert lisztet.

Elindítjuk a dagasztó programot, majd megdagasztjuk a tésztát (lágyabb tésztát fogunk kapni). Alaposan kilisztezett kelesztő tálba tesszük, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára kelesszük.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ízlés szerinti méretűre szaggatjuk ki. Ezután egy konyharuhával letakarjuk, majd még 30 percig kelesztjük.

Egy serpenyőbe bőséges mennyiségű olajat öntünk, és felmelegítjük.
Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj. (Akkor jó, ha rögtön elkezd sülni.)

A fánkokat a felső felükkel lefelé a középforró olajba tesszük, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon 1-2 percig sütjük, majd átfordítjuk át a fánkokat, és a másik felét is szép pirosra sütjük. (Átfordítás után, már nem kel lefedni a serpenyő tetejét!)

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!