Szalagos étcsokis fánk

Szalagos étcsokis fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • egy marék cukor
  • egy csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teásnál rum
  • a kisütéshez:
  • 3 dl olaj
  • a csokimázhoz:
  • 10 dkg 52 %-os étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg sárgabarackdzsem vagy lekvár
  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • egy marék cukor
  • egy csipet
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teásnál rum
  • 3 dl olaj
  • 10 dkg 52 %-os étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg sárgabarackdzsem vagy lekvár

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Majd a felfuttatott élesztős tejbe beszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat a csipet sót és a rumot. Elkezdjük összeállítani a tésztát és apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, szinte felverjük a tésztát. Akkor jó, ha szép fényes a tészta és elválik a kezünktől és táltól. Megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt kiborítjuk a gyúró deszkára, újra átgyúrjuk, majd tetszés szerinti nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk és 10 percig újra kelesztjük.

Ezután nem túl forró olajban kisütjük – az egyik oldalát fedő alatt, mert így lesz szalagos a fánkunk.

A kisült fánkokat papírtörlőre kiszedjük, hogy az olajat felitassuk róla. Elkészítjük a csokimázat: vízgőz felet felolvasztjuk az étcsokit, a vajat, és elkeverjük az olajjal, majd egyenként belemártjuk a tejét az olvasztott ércsokiba.

A fánkok közepébe baracklekvárt teszünk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!