Szaftos marharagu francia módra

Szaftos marharagu francia módra

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 7 személyre:

  • 1,5 kg pörköltnek való marhahús
  • 35 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 35 dkg apró csiperkegomba
  • 25 dkg póréhagyma
  • 7 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. liszt
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 zellerszál
  • 3 babérlevél
  • 30 szem egész bors
  • 2 tk. kakukkfű
  • 1 tk. durvára őrölt színes bors

A sütéshez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 cl olívaolaj

Elkészítés:

A húst kb. 3 cm-es kockákra daraboljuk. 1 fej feldarabolt vöröshagymát és 3 gerezd darabolt fokhagymát, babért, borsot, kakukkfüvet, csokor zeller- és petrezselyemzöldet rakunk rá, borral felöntve. Ebben pácoljuk a húst, fedél alatt, 1 napon keresztül a hűtőben.

Következő nap lecsepegtetjük, felitatjuk a hús levét és a páclevet átszűrjük.

A szalonnát felcsíkozzuk szélesebbre, a répát meg a pórét ujjnyi vastagra kaikázzuk, a nagy gombákat pedig a tönkjénél félbevágjuk. A zellert felkockázzuk nagyobb darabokra.

Serpenyőben, kis zsiradékon először a szalonnát pirítjuk, majd kivesszük és helyére kerül a gomba, amit szintén lepirítunk. További zsiradékkal, nagy lángon elősütjük a marhahúst, több részletben, folyton kevergetve, hogy kérges legyen, majd egy 5 literes sütőedényben, lefedve, készre sütjük.

Egy másik serpenyőben, hevített zsiradékon pirítjuk a feldarabolt répát, zellert, pórét, hogy szép színe legyen és utána mehet rá a felaprított vöröshagyma, fokhagyma, így pirítjuk tovább és a végén liszttel szórjuk. A félretett páclével locsoljuk, átkeverjük és az egészet ráöntjük a sütőedényben levő húsra. Utánízesítjük sóval, borssal. Fedőt rátéve, peremét alufóliával szigetelve főzzük, 160 fokos sütőben, 2 órán keresztül. Utána a sült szalonnát, gombát beletesszük és ismét ízesítjük, majd további 1 órán át sütjük. Tálalható például petrezselymes, főtt burgonyával.

Neked ajánljuk