Szaftos csirkemell sült krumplival

Szaftos csirkemell sült krumplival

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a szaftos csirkemellhez:

  • 2 db csirkemellfilé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál chili pasta (vagy erős paprikakrém)
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • őrölt színes bors

a sült krumpli hozzávalói:

  • 6-8 db sütnivaló krumpli
  • 1 l olaj
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 4-5 kakukkfű ág
  • kisebb marék zsályalevél

Elkészítés:

Egy jénai tálba tegyünk három evőkanál olívaolajat, hozzáadjuk a citromlevet, a chili pastát (vagy erős paprikakrémet), a kakukkfüvet, és egy nagyobb csipet sót, majd összekeverjük. Ezután félre tesszük.

Mindkét csirkemellfilét egy éles késsel felszeleteljük. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, majd belehelyezzük a hússzeleteket, és pár perc alatt szép pirosra sütjük. Sütés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (figyeljünk, nehogy sütés közben nagyon kiszárítsuk a húst). Amikor a hússzeletek mindkét oldala szép pirosra sült, kiszedjük a zsiradékból, majd beletesszük az előzőleg elkészített csípős-olajos pácba.

Ezután alaposan beleforgatjuk, melléteszünk ízlés szerint felszeletelt paradicsomot, majd lefedjük a jénait, és meleg helyen legalább egy fél órát állni hagyjuk a hússzeleteket a pácban, hogy az ízek kellően átjárják.

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. Ezután ízlés szerint hasábokra vágjuk, majd szintén szárazra töröljük.

Egy serpenyőbe beletesszük a hasábokra vágott krumplit, majd felöntjük a hideg olajjal úgy, hogy jól ellepje. Ezután beletesszük a pucolatlan fokhagymagerezdeket, majd feltesszük a tűzre, és elkezdjük nagyobb lángos sütni, majd amikor az olaj már felforrósodott, akkor kicsit lejjebb vesszük a lángot, és így sütjük tovább.

(Amikor elkezd sülni a krumpli, akkor keverjük meg, hogy az esetleg leragadt hasábok felszabaduljanak az edény aljáról.)

Amikor a krumpli már kezd szép színt kapni, hozzáadjuk a kakukkfűágat, és a zsályaleveleket, majd a fűszerekkel szép pirosra sütjük. Amikor a krumpli készre sült, szűrőkanállal kiszedjük a forró olajból, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. Ezután ízlés szerint sózzuk, majd rögtön tálaljuk, hogy kívül jó ropogós, belül pedig finom puha maradjon. (Állás közben a krumpli veszít a ropogóságából.)

Tálaláskor tányérra szedjük a sült krumplit, rátesszük a pácolt csirkemellet, és ízlés szerint megszórjuk a ropogósra sült zsályalevelekkel.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk