Szabolcsi töltött káposzta karfiol rizzsel (paleo)

Szabolcsi töltött káposzta karfiol rizzsel (paleo)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 lapos, vékony levelű édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • 50 dkg darált hús (legjobb a marha-sertés vegyesen)
  • 5-6 nagyobb karfiol rózsa, amit aprító gépben nyersen rizsszem nagyságúra aprítunk
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • jó minőségű piros paprika
  • 4-5 evőkanál cukormentes paradicsompüré
  • libazsír
  • 1,2 kg édes káposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 5-6 nagyobb karfiol rózsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • jó minőségű piros paprika
  • 4-5 evőkanál cukormentes paradicsompüré
  • libazsír

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje megabáljuk. Amikor elkezd a víz forrni, lecsendesítjük, és két villa segítségével folyamatosan szedjük le a káposzta leveleket addig, amíg göngyölhető méretűeket vannak rajta.

Ha kicsit meghűlt, a vastag ere mentén mindkét oldalról levágjuk a leveleket. Így tudunk szép apró méretű töltelékeket készíteni.

A nagyobb fej hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és két nagyobb fakanálnyi libazsíron üvegesre pároljuk – pirítani nem szabad. Ízesítjük két fakanálnyi pirospaprikával, ízlés szerinti sóval és borssal. Ezt a masszát hozzákeverjük a darált húshoz és az aprított karfiolhoz. Jól összedolgozzuk, ha kell utánasózzuk.

A tenyerünkbe terítjük a fél káposzta leveleket és elrendezünk rajta annyi tölteléket, hogy lazán, tölcsér formát tudjuk tekerni belőle, egyik végét ujjainkkal jól betömködjük.

Egy fazék aljára terítjük a megmaradt és csíkokra vágott pici káposzta közepet és ha maradtak levelek a töltés után, akkor azokat is. Elrendezzük csinosan a töltelékeket és felöntjük annyi enyhén sózott vízzel hígított paradicsom pürével, hogy lássuk a vizet a káposzták között, de azért ne lepje el. Lefedve kb. 30 percig főzzük, közben néhányszor megrázogatjuk a fazekat. Utána levesszük a fedőt és nagy lángon kicsit elfőzzük a levét, hogy besűrűsödjön. Ezután én főzőedényestől két pléd között dunsztoljuk még kb. 1 órán át. Ettől egy kicsit a kemence filingjét hozza elő az étel.

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!