Szabolcsi töltött káposzta cseréptálban

Szabolcsi töltött káposzta cseréptálban

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 lapos, vékony levelű édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • fél kilónyi savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (legjobb a marha-sertés vegyesen)
  • 1 bögre „B” rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • jó minőségű piros paprika
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • nagyobb fakanálnyi libazsír
  • nagyobb fakanálnyi csemege, vagy csípős darált paprika
  • 2 szelet szalonna
  • kevés füstölt kolbász

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje, megabáljuk. Amikor elkezd a víz forrni, lecsendesítjük, és két villa segítségével folyamatosan szedjük le a káposzta leveleket addig, amíg göngyölhető méretűeket vannak rajta.

Ha kicsit meghűlt, a vastag ere mentén mindkét oldalról levágjuk a leveleket. (Így tudunk szép apró méretű töltelékeket készíteni.)

A nagyobb fej hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a 2 nagyobb fakanálnyi libazsíron üvegesre pároljuk (pirítani nem szabad!). Ízesítjük 2 nagyobb fakanálnyi pirospaprikával, ízlés szerinti sóval, borssal és egy jó evőkanálnyi darált paprikával (elhagyható). Ezt a masszát hozzákeverjük a darált húshoz és a többször átmosott rizshez. Jól összedolgozzuk, ha kell utána sózzuk.

A tenyerünkbe terítjük a fél káposzta leveleket, és elrendezünk rajta annyi tölteléket, hogy lazán, tölcsér formát tudjunk tekerni belőle, egyik végét ujjainkkal jól betömködjük.

A cseréptálat kb. fél órán át vízben áztatjuk, jól lecsöpögtetjük. Az oldalát kikenjük libazsírral, megszórjuk piros paprikával és őrölt borssal. Az aljára terítjük a megmaradt és csíkokra vágott pici, káposzta közepet és a savanyú káposzta felét. Elrendezzük rajta a töltelékeket, majd a tetejére rakjuk a káposzta másik felét.

Elkészítjük a felöntő levet: 2 fakanálnyi libazsírt (sajnos a káposzta igényli a zsírt) felolvasztunk, teszünk bele két fakanálnyi piros paprikát, borsot és 2 evőkanál paradicsompürét. (Én azt a tálat szoktam kb. 2,5 dl vízzel kiöblíteni, amiben a tölteléket kavartam össze és ezzel a vízzel öntöm fel a paradicsomos „rántásunkat

Neked ajánljuk