Szabolcsi töltött káposzta – cseréptálban

Szabolcsi töltött káposzta – cseréptálban
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 lapos, vékony levelű édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (legjobb a marha-sertés vegyesen)
  • 1 bögre „
  • B”
  • rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • jó minőségű piros paprika
  • 1 kis doboz „
  • Arany fácán”
  • paradicsom püré
  • libazsír
  • csemege vagy csípős darált paprika
  • 1 lapos, vékony levelű édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (legjobb a marha-sertés vegyesen)
  • 1 bögre „B” rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • jó minőségű piros paprika
  • 1 kis doboz „Arany fácán” paradicsom püré
  • libazsír
  • csemege vagy csípős darált paprika

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk és annyi vízben, hogy ellepje megabáljuk. Amikor elkezd a víz forrni, lecsendesítjük és két villa segítségével folyamatosan szedjük le a káposzta leveleket addig, amíg göngyölhető méretűeket vannak rajta.

Ha kicsit meghűlt a vastag ere mentén mindkét oldalról levágjuk a leveleket. Így tudunk szép apró méretű töltelékeket készíteni.

A nagyobb fej hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és két nagyobb fakanálnyi libazsíron üvegesre pároljuk – pirítani nem szabad -. Ízesítjük két fakanálnyi pirospaprikával, ízlés szerinti sóval, borssal és egy jó evőkanálnyi darált paprikával (elhagyható). Ezt a masszát hozzákeverjük a darált húshoz és a többször átmosott rizshez. Jól összedolgozzuk, ha kell, utána sózzuk.
A tenyerünkbe terítjük a fél káposzta leveleket, és elrendezünk rajta annyi tölteléket, hogy lazán, tölcsérformát tudjuk tekerni belőle, egyik végét ujjainkkal jól betömködjük.

A cseréptálat kb. fél órán át vízben áztatjuk, jól lecsöpögtetjük. Az oldalát kikenjük libazsírral, megszórjuk piros paprikával és törött borssal. Az aljára terítjük a megmaradt és csíkokra vágott pici, káposzta közepet és a savanyú káposzta felét. Elrendezzük csinosan a töltelékeket, majd a tetejére rakjuk a káposzta másik felét.

Elkészítjük a felöntő levet. 2 fakanálnyi libazsírt felolvasztunk, teszünk bele két fakanálnyi lisztet és piros paprikát, borsot és 2 evőkanál paradicsompürét, majd kb. 2 dl vízzel felöntjük a paradicsomos rántásunkat. Ráöntjük a káposztára, teszünk a tetejére 1-2 kakastaréjt és néhány füstölt kolbász karikát.

A víz éppen hogy lepje el a káposztát, ha kell, még picit töltsünk utána. A tálat hideg sütőbe rakjuk, és kb. másfél órán át 180 fokon főzzük. A sütőben hagyjuk, amíg kicsit meghűl.

Tipp: A töltelékkel töltsünk meg 1-2 db tv paprikát és azt is rakjuk a töltelékek közé. Nagyon jó ízt fog kölcsönözni az ételünknek!

Megjegyzés:

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti