Szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsi töltött káposzta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 db egész tojás
  • 3 marék rizs
  • bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 7 dl házi paradicsomlé (ha nincs akkor bolti is megfelel)
  • 1 laposabb kis fej édes káposzta
  • 0,5 l víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 db egész tojás
  • 3 marék rizs
  • bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 7 dl házi paradicsomlé (ha nincs akkor bolti is megfelel)
  • 1 laposabb kis fej édes káposzta
  • 0,5 l víz
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

A káposztát leforrázzuk, majd kivágjuk a vastag ereket, és óvatosan, hogy ki ne szakadjanak, leveleire bontjuk.

A darát húshoz hozzáadjuk rizst, a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát, tojást. Alaposan összegyúrjuk, majd megtöltjük vele a káposztaleveleket. (A tenyerünkbe tesszük a káposzta levelet, veszünk egy evőkanálnyit a bekevert húsból, a közepébe tesszük, ráhajtjuk az egyik oldalon és a levelet nem túl szorosra feltekerjük, a másik végét benyomjuk.)

A maradék káposztát felszeleteljük, a lábas aljára tesszük és erre rakjuk a töltelékeket. (Én nem tettem alá, mert az eredeti recept szerint nincs alatta – de ez ízlés dolga, sokan úgy szeretik). Felöntjük félliter vízzel és paradicsomlé felével, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt lassú tűzön 1,5-2 órán át főzzük. Háromnegyed fövésben rászórjuk a cukrot, felöntjük a maradék paradicsomlével és készre főzzük.

Ha megfőtt állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!