Szabolcsi almás máktorta (Ország tortája 2012)

Szabolcsi almás máktorta (Ország tortája 2012)
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek cukor
  • 1 mk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg köles pehely
  • 18 dkg darált mák
  • 1 kis só
  • 2 ek az almás töltelékből
  • Az almás töltelékhez:
  • 4 dl 32 % habtejszín
  • 80 dkg alma
  • fél citrom leve
  • 1 kk fahéj
  • 5 dkg cukor
  • A vaníliakrémhez:
  • 6 tojássárga
  • 7 ek cukor
  • 6 dl tej
  • 2 kk vanília-kivonat
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 12 db tojás
  • 13 ek. cukor
  • 2 mk. fahéj
  • 1,5 db citrom
  • 6 dkg köles pehely
  • 18 dkg darált mák
  • 1 kis
  • 4 dl habtejszín
  • 80 dkg alma
  • 5 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 2 kk vanília kivonat
  • 7 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:

Először az almás tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe reszelem a megpucolt és lereszelt almákat, cukrot szórok rá, citromlét facsarok rá, meghintem fahéjjal, és közepes lángon elpárolom a levét. Átszedem egy tálra, és hagyom kihűlni.

Másodszor a vaníliás krémet készítem el, mert ennek is hűlnie kell. Egy tálban géppel kikeverem a tojások sárgáját a cukorral, a vanília-kivonattal, egy kevés tejjel és a keményítővel. A többi tejet felforralom, lehúzom a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a tojássárgájás keveréket. Addig főzöm, amíg pudingállagot érek el. Ekkor lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni.
Kihűlés után összekeverem a 4 dl felvert habtejszínnel.

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre felverem, ezután hozzáadom a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a sót, a darált mákot és a 2 evőkanál almás tölteléket. Végül belekeverem a kölespelyhet.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A tepsibe sütőpapírt teszek, erre elegyengetem a tészta 2/3-át, majd megsütöm. A köles miatt a sütés tovább tart, kb. 25 perc. Ekkor kiveszem, a tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön 4 felé vágom, és új papírt teszek a tepsibe. Ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát, és ugyanígy megsütöm.

A torta összeállítása:

Egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém 1/4 részét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, erre megint vaníliás krém, majd megint mákos lap, és erre az almás krém másik fele, majd az utolsó krémmel töltött lap. Krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is. Darált mákkal meghintem az oldalait. Tetszés szerint tálalom.