Svéd mandulatorta (cukormentes)

Svéd mandulatorta (cukormentes)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8 szelethez:
  • 3 db tojásfehérje
  • 10 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál xilit
  • *
  • a krémhez:
  • 1,2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • vanília aroma
  • édesítő ízlés szerint (nekem 3 evőkanál xilit)
  • *
  • a tetejére és oldalára:
  • 5 dkg pirított mandula
  • (a tortaforma 18 cm-es)
  • (ha nagyobb tortát szeretnénk, akkor duplázzuk az adagot)
  • 3 db tojásfehérje
  • 10 dkg darált mandula
  • 3 evőkanál xilit
  • 1,2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • vanília aroma
  • édesítő
  • 5 dkg pirított mandula
  • (a tortaforma 18 cm-es)

Elkészítés:

A tojásfehérjét a xilittel kemény habbá verjük, utána beleforgatjuk a darált, átszitált mandulát. Sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, lisztezett) tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (de figyeljük, ne süssük túl!). Aki akar, tehet még a tésztába egyébként durvára vágott mandulát is. Ha megsült félretesszük, hogy kihűljön.

A tejszínben elkeverjük a keményítőt, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felolvasztjuk benne a csokit és esetleg egy pici édesítőt is adjunk hozzá, plusz a vaníliát.

A vajat kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a kihűlt krémet. A piskótát kettévágjuk, megkenjük a krémmel, majd körbekenjük és a tetejét is bevonjuk, majd mindenütt megszórjuk mandulával.

Megjegyzés:

A receptet Meszjár Erzsébet küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti