Svéd fahéjas csiga (Kanelbulle)

Svéd fahéjas csiga (Kanelbulle)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín (vagy Hulala)
  • 1 evőkanál kardamom (el is hagyható)
  • csipet só
  • a fahéjas töltelékhez:
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 db tojás (nagy)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín (vagy Hulala)
  • 1 evőkanál kardamom
  • csipet
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a kardamommal, majd átszitáljuk. 1 dl langyos tejet összekeverünk egy teáskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk.

A vajat felolvasztjuk, majd a porcukorral, az egész tojással, a maradék langyos tejjel és tejszínnel simára keverjük. Ezután beleöntjük a keverőtálba, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a lisztes keveréket, majd pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

A megdagasztott tésztát ezután áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát ezután egy lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk ki.

Az őrölt fahéjat összekeverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. (Ízlés szerinti arányba keverjük össze a fahéjat a cukorral, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük.)

Az előzőleg kinyújtott tésztát megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, majd feltekerjük úgy, mint a bejglit. A feltekert tésztát ezután éles késsel felszeleteljük és egymástól kicsit távolabb, a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Egy konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 25 perc alatt újra kelesztjük. (Sütés közben megfognak nőni, ezért hagyjunk közöttük távolságot.)

Előmelegített sütőbe tesszük, majd forró sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a csigákat pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!