Sütőzacskóban sült kenyér

Sütőzacskóban sült kenyér
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2,6 dl víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg fehérliszt
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 zacskó élesztőpor (vagy 3 dkg friss élesztő)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • a sütéshez:
  • 1 db sütőzacskó
  • 2,6 dl víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg fehérliszt
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 zacskó élesztőpor (vagy 3 dkg friss élesztő)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 db sütőzacskó

Elkészítés:

A tésztát kenyérsütőgép dagasztó programja segítségével készítjük el. Ehhez alulra öntjük a vizet, erre a kétféle lisztet, majd a liszt egyik sarkába tesszük a sót, a másikba a cukrot, a vajat és az élesztőt. (Akinek nincs kenyérsütőgépe, a hagyományos módon dagaszthatja és kelesztheti a tésztát.)

Amikor megkelt a tészta, lisztes kézzel átgyúrjuk, és ovális alakúra formázzuk. A tetejét keresztben néhány helyen bevágjuk. Áttesszük egy sütőzacskóba, aminek a száját csak annyira zárjuk le, hogy a felesleges gőz még el tudjon távozni sütés közben.

Egy tepsiben betoljuk a sütőbe, amit 170 fokosra állítunk be. (Amíg a sütő melegszik, a kenyér szépen megkel.)

Kb. 50 perc alatt világosbarnára, ropogósra sütjük, utána kb. 5 percig a már elzárt sütőben hagyjuk.

A kész kenyeret a sütőzacskóból kivesszük, a héját kevés hideg vízzel átkenjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.

Megjegyzés:

A receptet Dr. Kazsimérszki Alida küldte be. Köszönjük!