Sütőtökös torta

Sütőtökös torta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 400 g sült sütőtök
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
  • ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg cukor vagy barna cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj

a krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg

a díszítéshez:

  • 1 nagy marék tökmag
  • 1 nagy evőkanál cukor
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 100 g olvasztott fehér csokoládé
  • 1 teáskanál olaj
  • (a tortaforma 23 cm-es)

Elkészítés:

A tésztához az olajat a tojásokkal és qvcukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a sült sütőtököt is. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük.

A tésztát két tortaformába osztjuk és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a fűszereket és átkeverjük. Hűtőbe rakjuk.

A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiöntjük. Serpenyőbe tesszük a cukrot, fűszereket. Ha megolvad a cukor rászórjuk a tökmagot és egy kicsit hagyjuk, amíg karamellizálódik. Sütőpapírra tesszük hűlni.

Az egyik lapot megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a másik lapot, vékonyan ezt is lekenjük, majd az egészet körbekenjük. 1 órára hűtőbe tesszük.

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd a lehűtött torta tetejére öntjük, és körbeszórjuk a pirított tökmaggal.

Akár születésnapi tortaként is megállja a helyét.

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk