Sütőtökös torta

Sütőtökös torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 400 g sült sütőtök
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • ½
  • mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½
  • mokkáskanál őrölt gyömbér
  • ½
  • mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg cukor vagy barna cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj
  • a krémhez:
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • a díszítéshez:
  • 1 nagy marék tökmag
  • 1 nagy evőkanál cukor
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 100 g olvasztott fehér csokoládé
  • 1 teáskanál olaj
  • (a tortaforma 23 cm-es)
  • 400 g sült sütőtök
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
  • ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg cukor vagy barna cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 nagy marék tökmag
  • 1 nagy evőkanál cukor
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 100 g olvasztott fehér csokoládé
  • 1 teáskanál olaj

Elkészítés:

A tésztához az olajat a tojásokkal és qvcukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a sült sütőtököt is. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük.

A tésztát két tortaformába osztjuk és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a fűszereket és átkeverjük. Hűtőbe rakjuk.

A tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiöntjük. Serpenyőbe tesszük a cukrot, fűszereket. Ha megolvad a cukor rászórjuk a tökmagot és egy kicsit hagyjuk, amíg karamellizálódik. Sütőpapírra tesszük hűlni.

Az egyik lapot megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a másik lapot, vékonyan ezt is lekenjük, majd az egészet körbekenjük. 1 órára hűtőbe tesszük.

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd a lehűtött torta tetejére öntjük, és körbeszórjuk a pirított tökmaggal.

Akár születésnapi tortaként is megállja a helyét.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!