Sütőtökös tarte tatin (fordított torta)

Sütőtökös tarte tatin (fordított torta)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta (Tante Fanny)
  • 30-40 dkg sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 nagyobb csipet só
  • 1 nagyobb csipet őrölt színes bors
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csomag leveles tészta (Tante Fanny)
  • 30-40 dkg sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 nagyobb csipet só
  • 1 nagyobb csipet őrölt színes bors
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:

A sütőtököt kettévágjuk, a magokat kivájjuk, meghámozzuk, majd kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk fel. A fokhagymát megpucoljuk, majd átnyomjuk a fokhagymaprésen (vagy nagyon apróra felvágjuk).

A kakukkfüvet apróra vágjuk, a füstölt sajtot lereszeljük. Ezután egy tálba tesszük a felszeletelt sütőtököt, hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rácsorgatjuk az olívaolajat, majd alaposan összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Egy 24 cm-es serpenyőben habosodásig melegítjük a mézet, majd a tűzről levesszük, és belehelyezzük a befűszerezett sütőtök felét. Ezután megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, majd ráhelyezzük a maradék sütőtököt.

A leveles tésztát kicsomagoljuk, a serpenyőre tesszük, majd a tésztát tenyérrel, óvatosan rányomkodjuk egy kicsit a sütőtökre, végül éles késsel körbe vágjuk. Ezután a tésztát villával több helyen megszurkáljuk (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe).

170 fokra (hőlégkeveréses üzemmód) előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. (Én 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd a serpenyőre helyezünk egy tálcát, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk a tatint.

Az elkészült tarte tatint rögtön tálaljuk, mert állás közben a sütőtök eláztatja a tésztát.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti