Sütőtökös sajttorta

Sütőtökös sajttorta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a sütőtökös részhez:

  • 20 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
  • 15 dkg barna cukor
  • 1,3 dl mogyoróolaj
  • 1 db tojás
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 mk őrölt fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • csipet só

a krémsajtos részhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dkg tejföl
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 db tojás (kicsi)

a habos krémhez:

  • 15 dkg mascarpone
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 dl Hulala (vagy habtejszín)

Elkészítés:

A keverőtálba tesszük az előzőleg megsütött, majd teljesen kihűtött sütőtököt. Ezután hozzáadjuk a barna cukrot, a tojást, a vaníliaaromát és az olajat, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, a szerecsendióval és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a tökös keverékhez. Ezután pár perc alatt simára keverjük a masszát, és félretesszük.

A keverőtálba tesszük a porcukrot, a mascarponét, a tejfölt, a lisztet, és a vaníliaaromát, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és szintén alaposan összekeverjük.

Egy 23 cm-es tortaformát kizsírozunk és kilisztezünk, majd többrétegű alufóliába csomagoljuk, hogy sütésközben a víz nehogy beszivárogjon.

Ezután az előkészített tortaformába kanalazzuk a sütőtökös masszának kicsivel több mint a felét, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután rákanalazzuk a krémsajtos keveréket, majd a tetejére pötyögtetjük a maradék sütőtökös masszát. Egy magasabb falú tepsibe helyezzük a tortaformát, majd kb. a 2/3 részéig feltöltjük forró vízzel. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten sütjük a gőzfürdőben 60-65 percig. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)A sütési idő felénél lefedjük a tortaforma tetejét alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje.

Amikor lejárt a sütési idő, elzárjuk a sütőt, levesszük a fóliát a torta tetejéről, visszatoljuk a sütőbe, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni. Ezután nyitjuk ki teljesen a sütő ajtaját, kivesszük a formát a vízből, majd teljesen kihűtjük.

A kihűlt tortát a formában hagyva, pár órára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.

A habos-krémhez a mascarponét alaposan összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal és a citromlével. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd fakanállal, apránként hozzákeverjük a mascarponekrémhez. (Keverés közben megkóstoljuk, és hozzákeverjük a habot.)

A tálalás előtt a krémet a torta tetejére kanalazzuk, majd megszórjuk őrölt fahéjjal. Ezután éles késsel, ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk