Sütőtökös-kakaós csíkos foszlós kalács

Sütőtökös-kakaós csíkos foszlós kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg megsütött sütőtökpüré
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
  • a forma kikenéséhez:
  • 2-3 evőkanál olaj
  • a lekenéshez:
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 15 dkg megsütött sütőtökpüré
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanál olaj

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy evőkanál cukorral. A liszteket egy tálba öntjük, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a tojássárgáját, a margarint, az olajat és alaposan kidagasztjuk.

A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 3 evőkanál lisztet. Jól összedolgozzuk.

A másik tésztához adjuk a kakaóport, a 2 evőkanál tejet és az 1 evőkanál cukrot. Ezt is jól összegyúrjuk. Mindkét tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 30- 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Két püspökkenyérformát kikenünk olajjal. Mindkét tésztát közel azonos méretre, téglalap alakúra kinyújtjuk. A sütőtökös tésztát lekenjük olajjal, ráfektetjük a kakaósat, és a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk. Szorosan feltekerjük, középen kettévágjuk, majd belefektetjük őket a formákba. Meleg helyen további 25-30 percig percet kelesztjük.

Lekenjük olajjal, majd mielőtt a sütőbe tennék felvert tojással is megkenjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. (Én egyszerre sütöttem a kettőt.)

A sütőből kivéve lekenjük cukros vízzel és kb. 10 percig a formában hagyjuk kihűlni. Ezután óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti