Sütőtökös gnocchi sajtmártással és zsályával

Sütőtökös gnocchi sajtmártással és zsályával

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a gnocchi-hoz:

  • 15 dkg sütőtök (megsütve)
  • 10 dkg krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojássárga
  • csipet szerecsendió
  • 1 marék frissen szedett zsálya
  • kb. 5 dkg vaj

a sajtmártás hozzávalói:

  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:

Ez az egyik legfinomabb gnocchi a családom szerint.

A vajat felhevítjük, majd beletesszük a frissen szedett zsályaleveleket, és pár pillanat alatt ropogósra sütjük. Ezután a vajból, kiszedjük és félretesszük.

A sütőtököt először megsütjük, majd villával alaposan összetörjük, és egészen kihűtjük.

A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, krumplinyomón átnyomjuk (vagy villával alaposan összetörjük), majd egészen kihűtjük. Ezután összekeverjük a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval, és szerecsendióval. Ezután hozzáadjuk a liszt felét, és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni. A többi lisztet apránként adagoljuk hozzá, hogy egy könnyebb tésztát kapjunk. (Kicsit lágyabb legyen a tészta, de már ne ragadjon.)

Alaposan lisztezett felületen vastagabbra nyújtjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk fel. Ezután a tésztacsíkokat feldaraboljuk, majd egy villa hátulján végiggörgetjük (kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk fel.)

Forrásban lévő vízbe egy mokkáskanál sót teszünk, majd beletesszük a gnocchi-t, és addig főzzük, még feljön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, majd beletesszük a zsálya sütésénél visszamaradt vajba, és összeforgatjuk.

A vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, világos színű rántást készítünk belőle. (Nem szabad megpirítani a lisztet!) Ezután a tűzről levesszük, majd hozzáöntjük a fele mennyiségű tejet, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett, elkezdjük besűríteni.

Amikor már kezd sűrűsödni, hozzá ókeverjük a reszelt sajtot, majd apránként hozzáadagoljuk a maradék tejet is. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy szószos állagot kapjunk.)

Tálaláskor a gnocchi-t tányérra szedjük, majd megcsorgatjuk a sajtmártással, és megszórjuk a ropogósra sült zsályalevelekkel, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk