Sütőtökös buci

Sütőtökös buci
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 10 dkg sült és pürésített sütőtök (kb. 2 dl)
  • 2 dl
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 1 dkg só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • félmaréknyi, apróra összetört, pirított tökmag
  • 10 dkg sült és pürésített sütőtök
  • 4 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 1 dkg
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • félmaréknyi apróra összetört, pirított tökmag

Elkészítés:

A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, de nem futtatjuk fel. Ebben elkeverjük a tojást. Hozzátesszük a tököt és a tejfölt. Elkeverjük és hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot és bedagasztjuk.

mikor már összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá az olajt. Beledolgozzuk a tésztába, majd teszünk hozzá félmaréknyi, apróra összetört, pirított tökmagot. Kelni hagyjuk 45 percig, vagy amíg a duplájára nem nő.

Kigombócozzuk, kb. 12 darab lesz belőle. Kigömbölyítjük a gombócokat, letakarjuk és kb. 15 percet pihentetjük. (Ha ilyen barázdált tökformát szeretnénk, akkor 2-3 szál zsineget teszünk keresztbe egymáson, a közepére tesszük a gömbölyű tésztát, és megkötjük a tetején a szálakat. Csak lazán, mert keléskor úgyis belekel a zsinegbe.) És így pihentetjük 16 percig.

Lekenjük tojással, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha szeretnénk szárat, akkor csinálhatunk a tésztájából, vékonyra kihengergetve és átbújtatva a felső részét, azt is megsütjük, vagy pedig dísztök szárát levágjuk, és azt szúrjuk bele. Sütés után természetesen a zsinórt levágjuk.

A felső harmadát levágjuk, kedvünk szerit megkenjük vajjal, mártással, majonézzel, és teszünk rá zöldség fasírtot vagy sima fasírtot, zöldségeket.

Megjegyzés:

A receptet Körtvélyessy Andrea küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti