Sütőtökleves

Sütőtökleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db hagyma (aprítva)
  • 450 g sütőtök (kockára vágva)
  • 3 db krumpli (kockára vágva)
  • 2 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld
  • 700 g zöldségleves alaplé
  • 60 ml főzőtejszín
  • bors
  • szerecsendió ízlés szerint
  • a parmezános krutonhoz:
  • 4 szelet kenyér
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 450 g sütőtök
  • 3 db krumpli
  • 2 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld
  • 700 g zöldségleves alaplé
  • 60 ml főzőtejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • 4 szelet kenyér
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán

Elkészítés:

Egy lábasban az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott tököt, krumplit, a petrezselymet, a fűszereket és a zöldségleves alaplét. Közepes lángon elkezdjük forralni, majd amikor már felforrt, alacsonyabb hőfokra vesszük a lángot és így főzzük tovább a levest kb. 30 percig – addig, amíg a zöldségek puhák nem lesznek.

Egy turmixgépbe öntjük és szép sima állagúra turmixoljuk. Visszaöntjük a lábasba és hozzáadjuk a tejszínt is. Alaposan összekeverjük és újra felforraljuk.

Amíg a leves készül, elkészítjük a krutont is. Egy tálba tesszük a kenyérkockákat az olívaolajjal és a reszelt parmezánnal. Alaposan összeforgatjuk, majd egy tepsibe öntjük. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük. (Fontos, hogy félidőben a kockákat forgassuk meg, hogy mindegyik oldala megpiruljon.)

A meleg levest a parmezános krutonnal tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!