Sütőtökkrémleves birsalmával

Sütőtökkrémleves birsalmával

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg sütőtök (megsütve)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 nagy krumpli
  • 1 db birsalma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • só (ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 db húsleveskocka
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 l víz

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk, majd kevés mézzel megcsorgatjuk, és kb. egy óra alatt készre sütjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd 5 dkg vajon elkezdjük párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, rácsorgatjuk a mézet, és pár perc alatt megkaramellizáljuk. Ekkor rászórjuk a frissen szedett kakukkfűleveleket, majd felöntjük a vízzel. (Ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk.)

A krumplit és a birsalmát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd beletesszük a levesbe. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd puhára főzzük. Amikor a krumpli és a birsalma már puhára főtt, a leveshez adjuk az előzőleg megsütött sütőtököt, majd főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A pépesített leveshez először hozzáadjuk a maradék vajat, és alaposan összekeverjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a tejszínt. Ezután visszatesszük a tűzre, majd állandó keverés mellett, újra felforraljuk a levest. (ekkor főzni már nem kell csak kiforralni.)

Közben a tökmagot egy teflon serpenyőbe tesszük, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük. Ezután rögtön kiöntjük egy tányérra, nehogy a még forró serpenyőben megégjenek a magok. Tálaláskor a levest tányérokba merjük, majd megszórjuk a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.

Neked ajánljuk