Sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 1 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • ízlés szerint cukor
  • csontlé vagy zöldségleves alap (ha nincs, akkor víz)
  • 1 evőkanál liszt
  • só (ízlés szerint)
  • fehérbors (ízlés szerint)
  • ételízesítő (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • petrezselyemzöld
  • étolaj (szükség szerint)
  • a tálaláshoz:
  • levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka (ízlés szerint)
  • a tálaláshoz ízlés szerint tökmag és tökmagolaj
  • tejszín
  • 1 kg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • cukor
  • csontlé vagy zöldségleves alap (ha nincs, akkor víz)
  • 1 evőkanál liszt
  • fehérbors
  • ételízesítő
  • szerecsendió
  • petrezselyemzöld
  • étolaj
  • levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka
  • a tálaláshoz tökmag és tökmagolaj
  • tejszín

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, majd felkockázzuk, a magját eltávolítjuk, ha szükséges.

A hagymát félfőre vágjuk, majd olajon kicsit megpirítjuk, rátesszük a tököt, megfogatjuk, felengedjük vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük és készre főzzük.

Ha megfőtt, összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzhelyre. Ha hígnak találjuk a levest, egy kis tálban elkeverünk 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál tejet, és besűrítjük vele a levest. Beforraljuk, a végén tejszínnel dúsítjuk. Ha túl sűrű, hígítható tejjel, tejszínnel, zöldség alaplevével.

Tálalásnál megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerint levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka, tökmag adható hozzá tálalásnál, aki szereti pici tökmagolajjal és tejszínnel is meglocsolhatja – nagyon finom.

Megjegyzés:

A receptet Zsanette Kovács küldte be. Köszönjük!