Sütőporos fánk

Sütőporos fánk

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

kb. 20 db fánkhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás (nagy)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 teáskanál rum
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

A porcukorhoz adjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd alaposan összekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd hozzászitáljuk a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután összegyúrjuk a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.)

Ezután lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, majd a közepét kiszúrjuk. (A visszamaradt tésztát szintén összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.) Egy serpenyőben kb. fél liter olajat felhevítünk, majd amikor már elég forró, pár darab fánkot beleteszünk, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben a fánkokat többször átfordítjuk, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután kiszedjük, papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánk sütés közben egyáltal nem szívja magába az olajat.)

Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája.

Neked ajánljuk