Sütőben sült puha fánk

Sütőben sült puha fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg kelt tészta süteményliszt
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja (instant is lehet, sőt, még jobb)
  • 1 kis üveg rum aroma
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál napraforgó olaj
  • csipet só
  • 1,5 dl meleg tej
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • *
  • a szóráshoz:
  • porcukor
  • valamint:
  • házi baracklekvár
  • *
  • a kenéshez:
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A fánkok hozzávalóit kimérjük. A lisztbe keverjük a sütőport, a citromhéjat és sót, és jól elkeverjük. A meleg tejbe keverjük az élesztőport, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a tojást és a tojássárgáját, a rumot, a vaníliás cukrot és végül az olajat. Jól összekeverjük, majd a száraz anyaghoz adjuk. Fakanállal jó hólyagosra kidolgozzuk (géppel is lehet), de így sokkal jobban látjuk, hogy milyen a tészta állaga (lágy legyen), és addig dolgozzuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Közben kelesztjük, és kétszer átkeverjük (kb. 60 perc).

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kör alakúra szaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a fánkokat. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd légkeveréses üzemmódban alsó sütéssel 180 fokra mérsékeljük, betesszük a tepsit, és addig sütjük a fánkokat, amíg szép aranybarna nem lesz a színük (kb. 15 perc). Kivesszük a sütőből, majd vajjal lekenjük a tetejüket, hogy fényesek legyenek, és vaníliás porcukorral megszórjuk. A közepükbe baracklekvárt teszünk.

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk