Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros sonkával

Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros sonkával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 50 dkg füstölt sonka (vagy kolozsvári szalonna)
  • 8 szem szegfűszeg
  • kevés mustárral
  • ecet
  • 3 dkg barnacukor

a sonka mázához:

  • 2 db narancs
  • 1 evőkanál mustár, mézes ízesítésű
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál barnacukor

Elkészítés:

Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. (Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is. 150 fokon sütjük.)

A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. A füstölt sonkát (vagy szalonnát) megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük. A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a sonkát. Amikor megpuhult, kiemeljük belőle sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal.

Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint az 1 evőkanál barnacukorral.

A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk, és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet kivesszük belőle, a lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kimerjük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dekagramm barnacukorral, valamint a zöldségekkel simára pürésítjük. Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk