Sushi vegyesen

Sushi vegyesen

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 7-8 db rúdhoz:

  • 50 dkg sushi rizs
  • 1 l víz
  • 1,5 dl rizsecet
  • 3 lapos evőkanál cukor
  • 3 kiskanál só

A töltelékhez:

  • 2-3 szelet füstölt lazac
  • fél piros kaliforniai paprika
  • pácolt szeletelt gyömbér
  • fél avokádó
  • kígyóuborka
  • darabka póréhagyma
  • wasabi paszta
  • nori lapok
  • szójaszósz

Elkészítés:

Először a sushi rizst készítem el. Egy nagyobb tálba öntöm a rizst, és folyó víz alatt addig mosom, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

Ezután egy nagyobb fedeles edényben 1 liter vizet teszek fel forrni, ebbe öntöm a lecsepegtetett rizst, kevergetem, hagyom felforrni, pár perc forralás után lefedem, és kis lángon hagyom 15-18 perc puhára főni.

Elkészítem az ecetes öntetet. Egy hőálló tálba öntöm az ecetet a cukrot és a sót, majd mikróban 1 percet melegítek rajta, és addig keverem, amíg a cukor teljesen felolvad.

A megfőtt rizsről a fedőt leveszem, átszedem a rizst egy laposabb tálba, lazítom lapáttal, és hagyom egy kicsit hűlni. Majd meglocsolom az ecetes öntettel, és lazán átkeverem az egészet.

Az uborkát és az avokádót megpucolom és vékony csíkokra vágom, az uborkánál a belső magokat kivágom. A kaliforniai paprikát és a darabka póréhagymát vékonyra felvágom, végül a füstölt lazac szeleteket is csíkokra vágom.

A sushi összeállítása: egy bambusz tekerőt fóliával beborítok, erre kerül a száraz nori lap a fényes felével lefelé. Vizes kézzel kiveszek a kihűlt rizsből egy jó maréknyit, ezt eldolgozom az algalapon, a végén hagyok egy csíkot, amire csak pár szem rizst kenek, ezek fogják összeragasztani a tekercset a végén. Tetszés szerint elrendezem a közepén a tölteléket, mindenből jusson mindenhova, majd óvatosan lefogva kézzel feltekerem, ezután a bambusszal is megformázom, de nem kell szorosan nyomni, csak finoman formázni. Az elkészült tekercseket tálcára gurítom és a hűtőbe teszem.

A fordított tekercshez az algalapra szintén rányomkodok egy marék rizst, meghintem szezámmaggal, majd fóliát teszek rá és megfordítom. Ezután közvetlenül az algalapra pakolom a tölteléket, van, amelyikre húzok az ujjbegyemmel egy csík wasabi pasztát, van, amelyikre nem. Ezután kézzel ezt is óvatosan feltekerem, a fóliára figyelek, hogy a 2 fólia ne tekeredjen össze. Majd kívülről rajta hagyva a fóliát ezt is a hűtőbe teszem.

Neked ajánljuk