Sushi variációk

Sushi variációk

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 15 dkg sushi rizs
  • 1 kis üveg szójaszósz
  • 2 kávéskanál rizs- vagy ételecet (10%-os)

a maki sushihoz:

  • 2 lap nori (szárított tengeri alga)
  • 6 dkg füstölt lacazfilé
  • 10 cm kígyóuborka

a temaki sushihoz):

  • 1 lap nori
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld húsú kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál szeletelt, pácolt ecetes gyömbér

a gunkan sushihoz:

  • 1 lap nori
  • 8 dkg füstölt lazac
  • 2 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 1 mokkáskanál wasabi (japán torma)
  • 2 szál friss kapor

Elkészítés:

A sushirizst egymás után többször hideg vízben átmossuk, amíg a víz tiszta marad, majd a rizshez képest másfélszeres mennyiségű, kevés sóval és cukorral meg az ecettel ízesített vízben, lassú tűzön sűrűn megkeverve, 10-12 perc alatt megfőzzük. Hűlni hagyjuk.

A maki sushihoz1-1 norilapot bevizezünk, bambuszlapra fektetjük, két-két marék rizst teszünk rájuk, vizes kézzel a norilapok háromnegyed részén elsimítjuk, a közepükre tesszük a vékony csíkokra vágott füstölt lazacot, a meghámozott, kimagozott szintén vékony csíkokra vágott uborkát, és a bambuszlap segítségével szorosan felcsavarjuk. Ha mind a két sushi elkészült, lefóliázva hűtőbe tesszük.

A temaki sushihoz a norilapot ollóval négy részre vágjuk, egyet bevizezünk, a bambuszlapra tesszük, fél marék rizst teszünk rá, eligazítjuk, piros, zöld paprikacsíkokat, gyömbércsíkokat nyomkodunk bele, hogy az egyik végén kiálljanak és a nori egyik sarkától indulva, tölcsér formájúra szorosan felcsavarjuk. Ha mind a négy elkészült lefóliázva hűtőbe tesszük.

A gunkan sushihoz a norilapot bevizezzük, bambuszlapra tesszük, két marék rizst teszünk rá, a felénk eső részére, vizes kézzel rúd alakúra formáljuk, majd a bambuszlappal szorosan felcsavarjuk, és lefóliázva hűtőbe tesszük. A füstölt lazacot éles késsel kicsi kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a wasabit, az aprított kaprot és összekeverjük.

Tálaláskor a maki sushikat vízbe mártott éles késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a temaki tölcsérsushik készen vannak, a gunkan sushi-t szintén vízbe mártott éles késsel 8 egyforma darabra vágjuk, felállítjuk és 1-1 kiskanál lazacos salátát halmozunk rájuk. Végül a három különböző sushit vegyesen tányérokra tesszük, külön tálkában szójaszószt, esetleg pácolt gyömbért, wasabit kínálhatunk mellé. Hidegen kínáljuk.

Neked ajánljuk