Sült sertésborda petrezselymes gombamártással és krumplipürével

Sült sertésborda petrezselymes gombamártással és krumplipürével
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 szelet csontos sertéskaraj (borda)
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • köménymag
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál keményítő
  • 4 szelet csontos sertéskaraj (borda)
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • köménymag
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál keményítő

Elkészítés:

A karajt sóval, borssal, köménymaggal befűszerezzük. A serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, belerakjuk a karajszeleteket, mindkét oldalára kérget sütünk, majd fél deci vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk.

Ha megpuhult a hús ismét zsírjára sütjük (szép pirosra mindkét oldalát). Amíg sül a hús, addig megtisztítjuk burgonyát, kockára daraboljuk és bő sós vízben feltesszük főni.

Ha megfőtt a burgonya, burgonya nyomóval összetörjük pürésítjük, beleöntjük a tejet, a szerecsendiót, sót, hozzáadjuk a vajat és habosra kikavarjuk. A gombát rusztikus darabokra vágjuk és száraz forró serpenyőben megpirítjuk.

Egy másik serpenyőben az olívaolajon meg pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megpirított gombát, sózzuk, borsozzuk együtt tovább pároljuk, majd rászórjuk a felaprított petrezselymet.

A tejszínt és a tejfölt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, alaposan elkeverjük, majd behabarjuk bele a gomba mártást, és jól kiforraljuk.

Ha mindennel elkészültünk együtt tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!