Sült libacomb sütőtökös tócsnival, lilahagyma chutneyval

Sült libacomb sütőtökös tócsnival, lilahagyma chutneyval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 2 db libacomb
  • 2 dl libazsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 dl fehérbor
  • a sütőtökös tócsnihoz:
  • 20 dkg sütőtök
  • 20 dkg krumpli
  • 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt
  • 1 db tojás (nagy)
  • őrölt fehér bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • a lilahagyma chutney hozzávalói:
  • 4-5 db lilahagyma (nagy)
  • 3-4 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál színes bors
  • 2 dl édes vörösbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db libacomb
  • 2 dl libazsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 dl fehérbor
  • 20 dkg sütőtök
  • 20 dkg krumpli
  • 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt
  • 1 db tojás (nagy)
  • őrölt fehér bors
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 db lilahagyma (nagy)
  • 3-4 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál színes bors
  • 2 dl édes vörösbor
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A combokat alaposan átnézzük, majd miután a tokokat eltávolítottuk, megmossuk, és szárazra töröljük. Ezután alaposan besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk.

A libazsírt felolvasztjuk, majd hozzákeverünk egy kevés sót, az őrölt borsot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Ezután beleforgatjuk az előzőleg már besózott combokat, majd a tálat lefedjük, és éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően átjárják.

Másnap a bepácolt combokat egy tepsibe tesszük, majd aláöntjük a bort, és a húsra a pácot. Ezután a tepsit fóliával lefedjük, és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesszük, és kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Ezután a fóliát levesszük, villával kiszedjük a zsírból a fokhagymaszeleteket, majd visszatesszük a sütőbe, és néha meglocsolva, szép pirosra sütjük a combokat. (a fokhagymát érdemes kiszedni, mert sütés közben nagyon megsül, és keserű lesz!).

A sütőtököt és a krumplit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd enyhén sózzuk, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a levét alaposan kinyomjuk, és ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és a tojást, majd alaposan összekeverjük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd evőkanálnyi halmokat teszünk bele a masszából. Mindegyiket lelapítjuk a kanállal, majd kisebb lángon, többször átfordítva óvatosan készre sütjük. Ezután papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, és tálalásig melegen tartjuk.

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A mézet és a cukrot beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon világos színűre karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk az olajat, majd a vékonyra felszeletelt hagymát. Alaposan összekeverjük, közben megsózzuk, kakukkfűvel és a színes borssal megszórjuk. Végül felöntjük a borral, majd lefedve addig pároljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon, és a bor elpárologjon alatta. (Ha szükséges közben a bort pótoljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon.)

Tálaláskor a tányérra tesszük a sült libacombot, majd ízlés szerint mellé helyezzük a sütőtökös tócsnit, a lilahagyma chutneyt, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!