Sült kacsamáj kecskesajttal, fügével házi lepénykenyérben

Sült kacsamáj kecskesajttal, fügével házi lepénykenyérben
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a lepénykenyérhez:
  • 500 g liszt
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál száraz élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 310 ml hideg víz + olívaolaj a gyúráshoz
  • a töltelékhez:
  • 80 dkg hízott kacsamáj
  • 5 db füge
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 20 dkg kecskesajt
  • rukkola
  • 500 g liszt
  • 2 teáskanál
  • 2 teáskanál száraz élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 310 ml hideg víz
  • 80 dkg hízott kacsamáj
  • 5 db füge
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 20 dkg kecskesajt
  • rukkola
  • olívaolaj

Elkészítés:

Egy magas falú tálba kimérjük a lisztet, melynek egyik felére a sót a másik felére pedig az élesztőt tesszük. Hozzáöntjük az olajat és 200 ml vizet. Kézzel elkezdjük összekeverni. Hozzáöntjük a maradék vizet és elkezdjük gyúrni a tésztát, ami puha és ragadós lesz.

A konyhapultot olívaolajjal meglocsoljuk, majd erre tesszük a tésztát, amit szintén kicsit megolajozunk és 10-15 percig kézzel folyamatosan gyúrjuk. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkre.

Egy kiolajozott tálba tesszük a tésztát, majd hagyjuk, hogy a duplájára nőjön.

Ezután enyhén meglisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg az összes levegő ki nem megy belőle. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből egy kis golyót formálunk. Egy meglisztezett felületen szép vékonyra sodorjuk (lehetőleg kör alakba).

Serpenyőben egy kevés olajat melegítünk, majd belehelyezzük a tésztát. (A tészta a hő hatására púposodni kezd, így azt vissza kell nyomni.) A lepénykenyér mindkét oldalát kb. 3 percig sütjük. (Ha a hő túl magas, akkor a kenyér széle megég, de a közepe nyers marad.)

A felszeletelt lilahagymát lassú tűzön elkezdjük melegíteni a vajjal. Amikor szépen összeesik és barnás színe lesz, már kész is. A kacsa nyakának bőrét és háját felkockázzuk, majd egy serpenyőbe tesszük és melegíteni kezdjük. Ebből lesz a zsír amire a kacsamájat tesszük. Kb. 20 percig sütjük, majd rövid pihentetést követően felszeleteljük.

A fügét felkarikázzuk, a kecskesajtot pedig felkockázzuk. A lepénykenyeret megtöltjük a karamellizált hagymával, a kacsamájjal, a rukkolával, a fügével és a kecskesajttal. Összehajtva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!