Sült alma diós töltelékkel

Sült alma diós töltelékkel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 db édes alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 mk fahéj
  • 1,5 dl édes fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 4 db édes alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 mk fahéj
  • 1,5 dl édes fehérbor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom leve

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, majd a magházukat kivájjuk úgy, hogy nagyobb hely legyen a tölteléknek. Ezután citromlével alaposan lecsepegtetjük, hogy ne barnuljon meg a húsa.

A darált diót összekeverjük a mézzel (vagy cukorral), a mazsolával, reszelt citromhéjjal, a visszamaradt citromlével, és annyi borral, hogy egy közepes állagú massza legyen. Ezután kisebb lángon, állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük, hogy az ízesített dió kicsit meg karamellizálódjon, majd langyosra hűtjük.

Az almákat a langyosra hűlt diós töltelékkel megtöltjük, majd a kivájt darabokból pár darabkát a tetejére helyezünk.

Egy sütőformába öntünk kb. 1 dl bort, majd egymásmellé helyezzük a megtöltött almákat. Az előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni tálalás előtt.

Tálalás előtt a még meleg almát egy tányérra helyezzük, és ízlés vanília fagyit kanalazunk rá, majd úgy kínáljuk. (Én pl. sokszor kínálom sült húsok mellé is, mert szeretjük a sós és édes ízeket együtt.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti