Stollwerck szelet

Stollwerck szelet

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a kakaós tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 5 g szódabikarbóna
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • *

a krémhez:

  • 4,5 dkg liszt
  • 1,5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma
  • *

a rétegezéshez:

  • fél dl langyos tej
  • (a megadott mennyiség egy 20 x 30 cm-es süteményhez elegendő)

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet is. Addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll. 5 egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen mindegyik lapot2 mm vastagságúra nyújtjuk.

A kinyújtott tészta mérte kb. 20 x 30 cm legyen. A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd külön-külön 175°C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Nem kell megijedni, ha elsőre nagyon keménynek és száraznak tűnnek a lapok, ez így tökéletes.)

A krémhez a lisztet és a keményítőt a kristálycukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és felöntjük kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni. Amikor forró, egy keveset a tojásos-lisztes keverékhez öntünk, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük.

Amikor a krém puding sűrűségűvé válik, levesszük a tűzről és frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj!)

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd amikor kifehéredett hozzáadjuk a főzött krémet és a rumot, és jól összekeverjük. A kész krémet 4 részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegre, így nem lesz közöttük levegő, és könnyen lehet majd szeletelni. (Érdemes a lapokat a rétegezés előtt megkenni egy kevés langyos tejjel, így puha és szépen szeletelhető lesz a desszertünk.)

Az összeállított süteményt célszerű egy éjszakára a hűtőbe rakni. Tálaláskor négyszög alakúra vágjuk, majd fogunk egy papírlapot, letakarjuk a szeletek egyik oldalált és így hintjük meg porcukorral a tetejüket.

A receptet Viszóczky Bence küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek