Stollen (Drezdai kalács)

Stollen (Drezdai kalács)

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 15 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack)
  • 7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja

a lekenéshez:

  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A mazsolát kb. 30 percre a meglangyosított rumba áztatjuk, majd egy szűrőbe öntjük, és alaposan lecsepegtetjük. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk. (A szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy.)

A tejet meglangyosítsuk, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd amikor már éppen csak langyos, hozzákeverjük a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs- és citromhéjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a vajas-élesztős keveréket. Ezután alaposan összekeverjük, majd kézzel dagasszuk 10 percig. Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és a mandulát, majd pár perc alatt, alaposan összegyúrjuk. Ezután a tálat egy konyharuhával letakarjuk, majd a tésztát langyos helyen 90 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd két egyenlő részre vágjuk. Ezután mindkét tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd kb. 24 cm-esre nyújtjuk, hogy a tészta vastagabb maradjon. Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát behajtjuk a mélyedésig. Ezután megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. (vagy egy sütőformába). A másik tésztával is így járjunk el.

Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesztjük 15 percig. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékletű sütőben 50-55 perc alatt szép pirosra sütjük. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivett forró kalácsot lekenjük az olvasztott vajjal, majd alaposan megszórjuk a porcukorral. Ezután rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. A kihűlt kalácsot celofánba becsomagoljuk, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a kalácsot a celofánból kicsomagoljuk, majd ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk