Spenótos palacsinta túrós töltelékkel, besamellel

Spenótos palacsinta túrós töltelékkel, besamellel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a palacsintához:
  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl szénsavas ásványvíz
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 20 dkg spenót
  • *
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg túró
  • egy kicsi tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipet só
  • *
  • a besamelmártáshoz:
  • 30 g sózatlan vaj
  • 30 g liszt
  • 300 ml hideg tej
  • bors
  • szerecsendió
  • reszelt sajt
  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl szénsavas ásványvíz
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • csipet
  • 20 dkg spenót
  • 25 dkg túró
  • egy kicsi tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipet
  • 30 g sózatlan vaj
  • 30 g liszt
  • 300 ml hideg tej
  • bors
  • szerecsendió
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztből, tojásból, tejből, ásványvízből és olajból sűrű palacsintatésztát készítünk, amibe egy kicsi sót is teszünk. A tejet apránként adjuk hozzá, hogy ne legyen híg. Simára keverjük a masszát, célszerű habverővel, így nem lesz csomós. Ezután belekeverjük a spenótot. (Lehet fagyasztott, ezt csak lecsepegtetjük, és lehet friss, amit egy kis olajon megdinsztelünk, majd pürésítjük.) Fél órát pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.

A töltelékhez a túrót kikeverjük a sóval, reszelt fokhagymával és egy pici tejföllel. A kisült palacsinták egyik felét megkenjük vele, majd ráhajtjuk a másik felét. Ekkor megkenjük besamelmártással és rászórunk reszelt sajtot. Újra félbehajtjuk. Ekkor a tetejét is megkenjük besamellel és szórunk rá reszelt sajtot.

Egy kikent jénaiba rakom és előmelegített sütőben megsütjük, amíg a sajt meg nem pirul egy kicsit.

A besamelmártás elkészítése: a serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és állandó kevergetéssel fehér rántást készítünk. A rántáshoz adjuk a hideg tejet és egy habverővel állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendiót reszelünk bele. (A szerecsendióval óvatosan bánjunk, mert nagyon intenzív íze van, kevés kell belőle!)

Megjegyzés:

A receptet Körtvélyessy Andrea küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti