Spárgás rakottas

Spárgás rakottas
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 csomag zöld spárga
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 6 db tojás (nagy)
  • 10 dkg sajt (edami, trappista)
  • a mártáshoz:
  • 1 db vöröshagyma (közepes)
  • 2 evőkanál liszt (púpozott)
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista..)
  • 10 dkg vaj
  • kb. 6 dl tej
  • 1 csomag zöld spárga
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 6 db tojás (nagy)
  • 10 dkg sajt (edami, trappista)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • őrölt fehér bors
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista..)
  • 10 dkg vaj
  • 6 dl tej

Elkészítés:

A spárgát meghajlítjuk, a fás részét letörjük, alaposan megmossuk, a bimbót levágjuk, a szárrészt pedig feldaraboljuk. Ezután enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és félretesszük.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymás mellé helyezzük a baconszeleteket, és közepes hőmérsékletű sütőben pár perc alatt szép pirosra sütjük.

A tojásokat keményre főzzük, majd vékonyan felszeleteljük. A sajtot lereszeljük, és félretesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, alaposan összekeverjük, majd megszórjuk a liszttel, és állandó keverés mellett pár pillanatig pirítjuk, majd a tűzről levesszük. Ezután hozzáadjuk a tejet, simára, csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és kevergetve sűrűre főzzük a mártást. (Ha túl sűrű lenne a mártás, egy kevés tejet öntünk még hozzá.)

Amikor a mártás kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük. Egy sütőformát vajjal kikenünk, majd pár evőkanál mártást kanalazzunk bele. Ezután rászórjuk az előzőleg roppanósra főzött spárga felét, majd szintén kanalazzunk rá a mártásból. Ezután rátesszük a pirosra sült bacon szeleteket, rápakoljuk a felszeletelt főtt tojást, kanalazzunk rá pár kanál mártást, rászórjuk a maradék spárgát, majd rákanalazzuk a maradék mártást.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, rátesszük a spárgabimbókat, megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük.

Tálalás előtt a rakottast kicsit hűlni hagyjuk, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!