Spárgás-csalános pite

Spárgás-csalános pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • leveles tészta
  • 30 dkg spárga
  • 20 dkg csalán (spenót, medvehagyma)
  • 2 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • *
  • a besamelmártáshoz:
  • 4dkg vaj
  • 4dkg liszt
  • 4 dl tejszín vagy tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • bors
  • reszelt szerecsendió
  • leveles tészta
  • 30 dkg spárga
  • 20 dkg csalán (spenót, medvehagyma)
  • 2 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4 dl tejszín vagy tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A besamelmártáshoz a vajat megolvasztjuk, rátesszük a lisztet, habzásig keverjük, majd ráöntjük a hideg folyadékot, csomómentesre keverjük és ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. (Csak kevés szerecsendió kell, mert nagyon intenzív az íze.) Beleszórjuk a reszelt sajt felét és jó alaposan kikeverjük. Ha nagyon sűrű lenne, még lehet tejszínnel, tejjel egy kicsit hígítani.

A leveles tésztából kivágunk egy akkora kört, amekkora a pite tálunk. (Úgy vágjuk ki, hogy a tál peremére is jusson a tésztából.) Belerakjuk a tálba a formára vágott tésztát, szépen eligazgatjuk, a peremig feltesszük. Beleöntjük a besamelmártást, majd kirakjuk a megtisztított, és megpárolt (2-3 perc) spárga sípokkal.

Közben a csalánt leforrázzuk (így elmegy a csípőssége), majd leszűrjük és feldaraboljuk. Felolvasztott vajon megpároljuk és hozzáadjuk a fokhagymát. Ezt a csalánt (spenótot, medvehagymát) a spárgák közé szórjuk. Megszórjuk a sajt felével és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (addig, amíg a sajt szépen rápirul – ez sütő függő is).

Megjegyzés:

A receptet Körtvélyessy Andrea küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti