Spárgakrémleves sajtos polentagombóccal

Spárgakrémleves sajtos polentagombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 csomag spárga (lehetőleg zöld)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 db krumpli
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál cukor só
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 evőkanál olaj
  • 7 dl víz
  • a sajtos-polentagombóchoz:
  • 2 dl kukoricadara
  • 4 dl víz
  • 10 dkg reszelt sajt
  • snidling (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors
  • 1 csomag spárga (lehetőleg zöld)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 db krumpli
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 teáskanál cukor só
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 evőkanál olaj
  • 7 dl víz
  • 2 dl kukoricadara
  • 4 dl víz
  • 10 dkg reszelt sajt
  • snidling (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors

Elkészítés:

A spárga fás részét törjük le, de ne dobjuk ki mert kell az alapléhez. A bimbót vágjuk le, és tegyük félre, a szárrészt pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a krumplit, a letört részt, és a feldarabolt spárgát, majd szórjuk meg a cukorral, az ételízesítővel és egy csipet szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára, majd a fás szárrészt szedjük ki a levesből, és dobjuk ki.

A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel, és egy kevés levessel, majd öntsük a levesbe, és botmixerrel pépesítsük, vagy turmixoljuk le. Ezután egy szitán szűrjük át hogy szép selymes legyen, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell. Közben egy kevés vízbe tegyünk egy csipet sót, és cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra a félretett spárgafejeket. Ezután szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le, majd tegyük bele az elkészült levesbe.

Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, keverjük hozzá a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Amikor már kellően besűrűsödött, és elválik az edény falától, vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Amikor már éppen csak langyos, reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, majd keverjük alaposan össze. Ezután vizes kézzel, formázzunk diónyi gombócokat a masszából, és tálalásig tegyük félre. (ne tegyük bele a levesbe, mert különben szétázik) Tálaláskor merjük a levest tányérba, helyezzük bele a polentagombócot, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!