Sóskaramell krémes-almás sajttorta

Sóskaramell krémes-almás sajttorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az alaphoz:
  • 20 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj olvasztva
  • a kérmhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sós krémsajt (Philadelphia vagy Parmalat)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 70 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • alma réteg: (kevés kerül a krémbe is)
  • 6 kisebb alma vagy 3 nagy
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 40 g barna cukor
  • a sós karamell:
  • 400 ml tejszín
  • 120 g kristálycukor
  • 2 csipet só
  • a díszítéshez:
  • pekándió
  • vanília fagylalt
  • 20 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj olvasztva
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sós krémsajt
  • 1 evőkanál fahéj
  • 70 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 6 kisebb alma
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 40 g barna cukor
  • 400 ml tejszín
  • 120 g kristálycukor
  • 2 csipet
  • pekándió
  • vanília fagylalt

Elkészítés:

Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, hozzákeverjük a vajat és egy kivajazott kapcsos formába nyomkodjuk.

Egy kevés almát (1-2 szem) kockára vágunk, vajon cukorral megpirítjuk, fűszerekkel, félre tesszük.

A mascarponét, krémsajtot, tejfölt kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A porcukrot, keményítőt is belekeverjük és egy kevés cukros, fahéjas sült almát teszünk bele. Formába öntjük és kb. 45 percre sütőbe tesszük, úgy hogy egy külön tepsit teszünk a sütőbe, forró vízzel tele. Ha kész lekapcsoljuk és a tortát hagyjuk pihenni a sütőben. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a karamellszószhoz a cukrot óvatosan felolvasztjuk (kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk a cukrot a lábosba), majd hozzáadjuk a sót, és adagoljuk a tejszínt közben végig keverjük, hogy csomómentes legyen.

Az almát kockára vágjuk, a cukorral, fűszerekkel vajon megpirítjuk, majd a sós karamell krémmel együtt a hideg torta tetejére ráhalmozzuk.

Megjegyzés:

A receptet Vandus91 küldte be. Köszönjük!