Sós zserbó

Sós zserbó
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 4+1 tojásfehérje
  • a tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • len- és szezámmag
  • reszelt sajt (pár dkg, de elhagyható)
  • (a tepsi mérete: 25×35 cm –
  • ettől nagyobb ne legyen!)
  • 20 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 tojássárgája
  • len- és szezámmag
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót és a 2 tojássárgáját. Alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát 3 részre osztjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A túrót, a tejfölt, a 2 tojássárgáját és a sót összekeverjük. A 4 tojásfehérjéhez hozzáadunk még 1 tojásfehérjét (a sárgáját félretesszük a teteje lekenéséhez), és kemény habbá verjük, majd óvatosan összekeverjük a túróval. (Kicsit híg a massza, de így a jó.)

Egy mélyebb tepsi alját kizsírozzuk, kilisztezzük és az első tésztát kinyújtjuk, majd a tepsibe tesszük. A töltelék felét ráöntjük, kinyújtjuk a második tésztát, ráterítjük a masszára, és a maradék tölteléket rásimítjuk. A harmadik tésztával befedjük. A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával, villával vagy fogpiszkálóval itt-ott megszurkáljuk, megszórjuk a len- és szezámmaggal, esetleg sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő függ a sütőtől is, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kivesszük a sütőből 15 percig letakarva pihentetjük.

Ha egy kis változatosságra vágyunk a sós pogácsák és rudak mellett ezt a túrós, sóst sütit is elkészítem. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek, aki szereti a sós sütiket. Elkészítése sem bonyolult, hamar elkészül. Általában csak magvakkal szórom meg a tetejét, most egy kis sajt is került rá.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!