Sós töltött kalács

Sós töltött kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 10 dkg tejföl
  • 2 teáskanál só
  • *
  • a töltelékhez:
  • 45 dkg túró
  • 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
  • 1 marék snidling
  • 1 teáskanál egész köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • *
  • a lekenéshez:
  • 1 kisebb tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 10 dkg tejföl
  • 2 teáskanál
  • *
  • 45 dkg túró
  • 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
  • 1 marék snidling
  • 1 teáskanál egész köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • őrölt fehér bors
  • *
  • 1 kisebb tojás

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, majd 1 dl-hez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A maradék langyos tejet beleöntjük a keverőtálba, hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, rászitáljuk az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával megdagasztjuk a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). (Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen.)

Ezután a megdagasztott tésztát áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, enyhén megszórjuk liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ameddig a tészta kel, előkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

A szeletelt sonkát ízlés szerint felvágjuk. (Én kisebb kockákra vágtam.)

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb, mint a sütőforma, amiben majd sütjük). Ezután egyenletesen rákanalazzuk az ízesített túrót, megszórjuk a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét ráhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, és szorosan feltekerjük úgy, mint a bejglit.

A sütőformát kizsírozzuk és kilisztezzük, majd belehelyezzük a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát). Ezután konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakelesztjük, majd lekenjük felvert tojással. Közepesnél kicsit nagyobb hőfokra előmelegített sütőbe tesszük (és 45-50 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk. Adhatunk mellé hónapos retket, újhagymát, paradicsomot és paprikát, vagy éppen tormát. (A húsvéti asztalon is megállja a helyét.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti