Sós tejkaramella

Sós tejkaramella
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • kb. 20-25 db karamellához:
  • 240 ml tejszín
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 60 ml víz
  • 240 ml tejszín
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál
  • 30 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 60 ml víz

Elkészítés:

A tejszínt, a vajat és a sót összeforraljuk. A tűzről levesszük.

Vastag falú edényben összeöntjük a cukrot, a mézet és a vizet. Közepes lángon összeolvasztjuk, közben nem szükséges kevergetni, így szépen látjuk a cukor olvadását, karamellizálódását. Várjuk meg amíg elkezd gyöngyözni a teteje, majd habzani kezd és sötét karamell színt kap. Ha van otthon cukorhőmérőnk, célszerű alkalmazni, kb. 160 °C-ot kell elérnie a cukornak, akkor megfelelő az állaga.

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és óvatosan hozzácsurgatjuk a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett. Amikor szép simára kevertük, közepes lángra visszatesszük, és további 12-15 percig főzzük. Ismét elővehetjük a cukorhőmérőt és meggyőződhetünk a hőmérsékletről, 120 °C az ideális. Ekkor már a karamell könnyen dermed a kanálon, amivel kevergetjük, ez jelzi, hogy elkészültünk.

Az elkészült tejkaramellát egy 20x 20 cm-es sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe, vagy tálcára öntjük. Hűvös helyre tesszük dermedni, de semmiképp sem hűtőbe, vagy fagyasztóba. Célszerű egy éjszakát hagyni dermedni, ez idő alatt kidermed, puha, de mégis éles késsel könnyen darabolható állagot kapunk. Celofánba csomagolhatjuk egyenként a karamellkockákat, vagy hurkapálcára szúrva gyerekeknek is készíthetünk partifalatkákat.