Sós rudacskák

Sós rudacskák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 700 g rétesliszt
  • 1 csapott evőkanál + 1 teáskanál só
  • 250 g vaj
  • 6 csapott evőkanál sertészsír
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g tejföl
  • 250 g reszelt trappista sajt
  • 100 ml langyos tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 30 g friss élesztő
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 db tojás *
  • a tetejére
  • reszelt sajt
  • szezámmag
  • köménymag
  • 700 g rétesliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 250 g vaj
  • 6 csapott evőkanál sertészsír
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g tejföl
  • 250 g reszelt trappista sajt
  • 100 ml langyos tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 30 g friss élesztő
  • *
  • 1 db tojás *
  • a tetejére
  • reszelt sajt
  • szezámmag
  • köménymag
  • 1 teáskanál

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, összekavarjuk és hagyjuk felfutni.

Amíg az élesztő dolgozik, addig hozzálátunk a tésztához. A sajtot lereszeljük egy külön tálba, a lisztet kimérjük egy nagyobb tálba. A liszthez hozzáadjuk a sót, a vajat, a zsírt, a tojássárgáját, a tejfölt, és a reszelt sajt felét. Ennyi idő alatt az élesztő is felfutott (ha mégsem, megvárjuk, míg igen), s ezt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, majd jól összedolgozzuk.

Amikor szépen leválik a kézről és a tál faláról is utána félretesszük legalább 30 percre pihenni.

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Pihentetés után a tésztát vékonyra, körülbelül 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, hogy szebb színe legyen megkenjük egy kissé felvert tojással. Megszórjuk a reszelt sajt maradékával, utána derelyevágóval tetszőleges nagyságúra felvágjuk.

Amikor kész, a tepsibe rakosgatjuk, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Lehet kicsit vastagabbra is nyújtani annál magasabbra fog nőni!
Nagyon finom!

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti