Sós karamelles almatorta

Sós karamelles almatorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • a piskótához:
  • 2 tojás
  • 10 dkg barna cukor (a sárgájához)
  • 4 dkg barna cukor (a fehérjéhez)
  • 4 dkg darált mandula
  • 14 dkg liszt
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • *
  • a sós karamellhez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dl tejszín
  • 2 evőkanál víz
  • csipet só
  • *
  • a fahéjas almás réteghez:
  • 50 dkg hámozott és kicsumázott alma apró kockára vágva
  • 5 dkg barnacukor
  • csipet fahéj
  • *
  • a mascarpone habhoz:
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • csipet őrölt vanília
  • (a megadott mennyiség egy 18 cm-es tortához elegendő)

Elkészítjük:

A piskótát és a sós karamellt már előző nap elkészíthetjük. A piskótához a tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, majd elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a mandulát, a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 °C-os sütőben (légkeverés nélkül) kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lapba vágjuk.

A karamellhez a cukrot egy-két evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha elértük a karamellizálással a kívánt színt, a tejszínt a cukorhoz öntjük. Folyamatos keverés mellett további 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről és kis adagokban hozzákeverjük a vajat. (Minden egyes adag vaj után alaposan keverjük egyneműre!) Ezt követően megsózzuk. Először egy (!) csipettel érdemes indítani, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Ha kész, egy szűrőn átszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amennyiben csak másnap használjuk fel, hűtőben tároljuk, és felhasználás előtt egy-két órával tesszük ki szobahőmérsékletre.

A fahéjas almás réteghez a tisztított almát kis kockákra vágjuk, a fahéjjal és a cukorral ízesítjük, majd feltesszük főni. Addig főzzük, amíg kellemesen haraphatóan puha lesz, de nem esik szét. Ezután hagyjuk kihűlni.

A mascarpone habhoz a mascarponét a porcukorral, vaníliával és a tejszínnel együtt habbá verjük.

Következik a torta összeállítása: a mascarpone habból félreteszünk kb. 30 dkg mennyiséget a torta körbekenésére. Egy megtisztított és sütőpapírral vagy fóliával kibélelt tortakarikába belehelyezzük az egyik piskótalapot, melyet alaposan megkenünk a sós karamell felével, majd jöhet rá a mascarpone hab. A mascarpone habból kis peremet készítünk, ezen belülre halmozzuk a fahéjas alma felét. Jöhet egy újabb mandulás piskóta, sós karamell, mascarpone hab és a fahéjas alma másik fele. Az összeállítást a harmadik piskótalappal zárjuk, és a tortát pár órára hűtőbe tesszük.

A megdermedt tortát kiszedjük a tortaformából, és körbekenjük a félretett mascarpone habbal. Újra pár óra hűtés következik, végül a tortát almával, fahéjrudakkal díszítjük. (Az alma vágott felületét érdemes megkenni egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.)

Tipp: Az alma tökéletesen helyettesíthető körtével is

A receptet Viszóczky Bence küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk