Sós-karamellás mézeskalács torta

Sós-karamellás mézeskalács torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a mézes lapokhoz:
  • 1 csomag Tante Fanny mézeskalács tészta
  • a vaníliás mascarponekrém hozzávalói:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a sós-karamell hozzávalói:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 teáskanál tengeri só
  • (a tortaforma 20 cm-es)
  • 1 csomag Tante Fanny mézeskalács tészta
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

A készen megvásárolható mézeskalács tésztát kicsomagoljuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Ezután a tésztából két darab 20 cm-es kört vágunk ki. (Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot.)

A maradék tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd lisztezett felületen szintén vékonyra nyújtjuk, és újabb két 20 cm-es kört vágunk ki belőle.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd rátesszünk két darab tésztalapot, villával több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járunk majd el.

Közepesen meleg sütőben kb. 6-8 perc alatt megsütjük a tésztalapokat (én légkeverésnél 170 fokon, 7 percig sütöttem.) A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük a mézes lapokat mielőtt megtöltenénk.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és újból simára keverjük a krémet. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd egy keverőkanállal apránként hozzákeverjük a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind!)

Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat megkenjük a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kívül is vékonyan körbe kenjük a tortát. Az elkészült tortát pár órára a hűtőbe vagy hideg helyre tesszük, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A Hulalát (vagy habtejszínt) forráspontig melegítjük, a tűzről levesszük. A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük, melegíteni kezdjük, és kevergetve világos színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levesszük, és hozzáöntjük az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és összekeverjük. (Amikor a meleg tejszínt hozzáadjuk a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.) Ezután visszatesszük a tűzre, majd állandó kevergetés mellett 10-15 percig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (Egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk.) Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.

A lehűlt tortát a hűtőből kivesszük, majd rácsorgatjuk a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután visszatesszük a hűtőbe (vagy hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen. Tálalás előtt a tortát ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk. A maradék sós karamellt kis tálkába öntve kínáljuk a torta mellé.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!