Sós karamell krémes-almás sajttorta

Sós karamell krémes-almás sajttorta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

az alaphoz:

  • 20 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj olvasztva

a kérmhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sós krémsajt (Philadelphia vagy Parmalat)
  • 1 evőkanál fahéj
  • 70 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

alma réteg: (kevés kerül a krémbe is)

  • 6 kisebb alma vagy 3 nagy
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 40 g barna cukor

a sós karamell:

  • 400 ml tejszín
  • 120 g kristálycukor
  • 2 csipet só

a díszítéshez:

  • pekándió
  • vanília fagylalt

Elkészítés:

Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, hozzákeverjük a vajat és egy kivajazott kapcsos formába nyomkodjuk.

Egy kevés almát (1-2 szem) kockára vágunk, vajon cukorral megpirítjuk, fűszerekkel, félre tesszük.

A mascarponét, krémsajtot, tejfölt kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A porcukrot, keményítőt is belekeverjük és egy kevés cukros, fahéjas sült almát teszünk bele. Formába öntjük és kb. 45 percre sütőbe tesszük, úgy hogy egy külön tepsit teszünk a sütőbe, forró vízzel tele. Ha kész lekapcsoljuk és a tortát hagyjuk pihenni a sütőben. Ezután egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a karamellszószhoz a cukrot óvatosan felolvasztjuk (kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk a cukrot a lábosba), majd hozzáadjuk a sót, és adagoljuk a tejszínt közben végig keverjük, hogy csomómentes legyen.

Az almát kockára vágjuk, a cukorral, fűszerekkel vajon megpirítjuk, majd a sós karamell krémmel együtt a hideg torta tetejére ráhalmozzuk.

A receptet Vandus91 küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk