Sós foszlós kalács

Sós foszlós kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4,5 dl tej (langyos)
  • 1 evőkanál házi sertészsír (szobahőmérsékletű)
  • Só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 csomag instant élesztőpor

a tészták megkenéséhez:

  • 3 evőkanál házi sertészsír (szobahőmérsékletű)

a lekenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

Csipet cukorral a fél dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt (kovászt), a tojásokat, a zsírt, a cukrot, a sót, és a maradék 4 dl langyos tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk.

Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még lisztet). Letakarjuk, és kb. egy órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.

Ha már megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen átgyúrjuk, és három egyforma részre osztjuk.

Az első cipót kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk, 1 evőkanál zsírt elkenünk a tésztán, majd feltekerjük, mint a bejglit. A másik két cipóval is így járunk el.

Sütőpapírral bélelt tepsiben hármas fonással megfonjuk, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 40 percig pihentetjük. Utána a tetejét lekenjük a felvert tojással.

Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. 40 percig szép, aranybarnára sütjük

A receptet Tündi konyha küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk