Sörös-rozmaringos vekni

Sörös-rozmaringos vekni
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt (fele fehér liszt, fele rozsliszt)
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 4 dl langyos barna sör
  • 2 csapott evőkankál só
  • kis marék szárított rozmaring
  • 1 marék lenmag
  • fél marék napraforgómag
  • 1 kg liszt (fele fehér liszt, fele rozsliszt)
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 4 dl langyos barna sör
  • 2 csapott evőkankál só
  • kis marék szárított rozmaring
  • 1 marék lenmag
  • fél marék napraforgómag

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot, hagyjuk felfutni.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, hozzáöntjük a sört (ne legyen hideg!), beletesszük a rozmaringot, lenmagot, napraforgómagot és a tésztát alaposan kidagasztjuk. A dagasztótálban hagyott tésztát konyharuhával lefedjük, meleg helyen egy órán át kelni hagyjuk.

Sütőpapírral fedett tortaformába és szilikon gyümölcskenyér formába tesszük a kétfelé vett tésztát. Tetejüket éles késsel bevágjuk, felületüket sós, langyos vízzel lekenjük és előmelegített sütőben kb. 70 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)

Tartalmas, nagyon finom kenyér. Ha megszikkad, pirítósnak / melegszendvicsnek is remek.

Megjegyzés:

A receptet Kolimár Viktória küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti