Sonkás-túrós palacsinta kapormártással

Sonkás-túrós palacsinta kapormártással
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8 db palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 mokkáskanál só
  • 3-4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez) S
  • a sonkás-túrós töltelékhez:
  • 30 dkg füstölt feketeerdei sonka
  • 50 dkg túró
  • 1 db vöröshagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál étolaj
  • a kapormártáshoz:
  • 1 csokor kapor
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • kb. 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csipetnyi őrölt fehér bors
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 mokkáskanál
  • 3-4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez) S
  • 30 dkg füstölt feketeerdei sonka
  • 50 dkg túró
  • 1 db vöröshagyma
  • őrölt fehér bors
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csokor kapor
  • 1/2 db citrom leve
  • 1-2 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl főzőtejszín (vagy tej)
  • 1 csipetnyi
  • 1 csipetnyi őrölt fehér bors

Elkészítés:

A tojásokat egy tálba ütjük, megsózzuk, hozzákeverünk 2 dl szénsavas ásványvizet, majd hozzászitáljuk a lisztet, és simára, csomómentesre keverjük (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet).

Ezután hozzáadjuk az olajat, majd szintén simára keverjük, és legalább egy fél órát állni hagyjuk mielőtt hozzálátnánk a sütéshez. Végül enyhén olajozott palacsintasütőben egyesével kisütjük a palacsintákat. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A sonkát kisebb kockára vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát, és pár perc alatt szép pirosra sütjük, majd kihűtjük. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a kihűlt sonkát, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. (A sózással óvatosan bánjunk, mert a sonka is sós! A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy, és folyós legyen a töltelék.)

Az előzőleg kisütött palacsintákat ezután megtöltjük a sonkás-túrós töltelékkel, és tálalásig melegen tartjuk. A kaprot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk.

Egy serpenyőben a vajat és az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, és pár percig pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel, pár pillanatig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel (vagy tejjel), sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a cukorral, facsarjunk rá citromlevet, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik a mártás. (Közben kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítsük utána.)

Tálaláskor tányérra tesszük a sonkás-túrós palacsintát, rácsorgatjuk a kapormártást, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!